«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان

به مرجع تخصصي موسيقي و ترانه خوش آمديد

چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۰۴

«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان

۲۲ بازديد

“احمد سميه” اين كارشناس آسياي ميانه در پستي به خبرنگار منطقه اي خبرگزاري آنلاين اينترنشنال نيوز توضيح داد كه چرا نيروهاي ناتو از افغانستان خارج نشده اند. در اين يادداشت آمده است: “بحث هاي زيادي در مورد تحليف دولت جديد آمريكا ، خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان وجود دارد و ما شاهد گمانه زني هاي …

منبع: اينترنشنال نيوز
«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان

«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان https://international-news.ir/آمريكا-و-ناتو-مهمانان-ناخوانده-ام/ اينترنشنال نيوز Tue, 09 Feb 2021 08:12:13 0000 بين الملل https://international-news.ir/آمريكا-و-ناتو-مهمانان-ناخوانده-ام/

“احمد سميه” اين كارشناس آسياي ميانه در پستي به خبرنگار منطقه اي خبرگزاري آنلاين اينترنشنال نيوز توضيح داد كه چرا نيروهاي ناتو از افغانستان خارج نشده اند. در اين يادداشت آمده است: “بحث هاي زيادي در مورد تحليف دولت جديد آمريكا ، خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان وجود دارد و ما شاهد گمانه زني هاي …

منبع: اينترنشنال نيوز
«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان

“احمد سميه” اين كارشناس آسياي ميانه در پستي به خبرنگار منطقه اي خبرگزاري آنلاين اينترنشنال نيوز توضيح داد كه چرا نيروهاي ناتو از افغانستان خارج نشده اند.

در اين يادداشت آمده است: “بحث هاي زيادي در مورد تحليف دولت جديد آمريكا ، خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان وجود دارد و ما شاهد گمانه زني هاي زيادي در رسانه هاي جهاني هستيم.”

رويترز اخيراً به نقل از چهار مقام ناتو گفته است كه نيروهاي بين المللي بايد بيش از آنچه در توافق نامه آمريكا با طالبان پيش بيني شده در افغانستان بمانند. دولت دونالد ترامپ رئيس جمهور پيشين ايالات متحده با طالبان موافقت كرده است كه تا اول ماه مه سال جاري اجازه خروج نيروهاي خارجي را از افغانستان بدهد.

براي درك ديدگاه ايالات متحده در مورد منطقه ، براي پيش بيني روندهاي آينده ، لازم است دلايل حضور ايالات متحده و متحدانش در افغانستان با ادعاي قاطع آنها در دو دهه گذشته بررسي شود و اساس آن بررسي شود. رفتار آمريكا بابا

يكي از بهترين نمونه هاي اين امر ، معيارهاي دوگانه ترامپ در افغانستان قبل از ترك كاخ سفيد است. ترامپ در جريان مبارزات انتخاباتي خود حضور نظامي آمريكا در افغانستان را غيرضروري خواند.

وي معتقد بود كه هزينه هاي جنگ در افغانستان افزايش يافته است ، كه ايالات متحده در سالهاي اخير موفقيت چنداني كسب نكرده است.

پيروزي براي نيروهاي ايالات متحده و ناتو غيرقابل دستيابي است. بنابراين ، ايالات متحده بايد در اسرع وقت اين كشور را ترك كند. اين ايده ابتدا توسط استيون بان ، مشاور مبارزات انتخاباتي ترامپ مطرح شد كه پس از پيروزي در انتخابات به عنوان رئيس ستاد كاخ سفيد منصوب شد. خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان طي چند ماه نخست رياست جمهوري ترامپ يكي از بحث برانگيزترين موضوعات كاخ سفيد بود.

در يك طرف درگيري ، ژنرال هاي استراتژيست مانند جيمز امس متيس حضور داشتند. از سوي ديگر ، بنن به عنوان يك استراتژيست ارشد كاخ سفيد معتقد بود كه ترامپ بايد با توجه به وعده هاي انتخاباتي خود مبني بر كاهش سربازان آمريكايي از افغانستان و توجه بيشتر به اوضاع داخلي آمريكا ، دستور خروج فوري نيروهاي آمريكايي از افغانستان را صادر كند. ،

يكي از دلايل اصلي تأخير چند ماهه در اعلام استراتژي ترامپ ، همين درگيري هاي داخلي بود.

جلسات منظم ترامپ ، توجيه كامل اوضاع جهاني و ظهور نشانه هايي از افول ايالات متحده ، ديدگاه وي را نسبت به سياست خارجي كشورش تغيير داد. اين مسئله به تدريج منجر به اختلاف نظرهاي ترامپ و بن شد و منجر به بركناري وي در اواخر ماه اوت 2017 ، درست چند روز قبل از اعلام استراتژي افغانستان و جنوب آسيا شد.

بننن پس از ترك كاخ سفيد به رسانه ها گفت كه ديگر دوره رياست جمهوري ترامپ مانند گذشته نيست.

وي گفت: “دوره رياست جمهوري ترامپ كه براي آن جنگيديم و پيروز شديم ، در اينجا پايان يافت و از اين پس چيز ديگري خواهيم داشت.” اين بدان معنا بود كه سياست خارجي دولت ترامپ به طور كامل توسط ژنرال ها – استراتژيست هايي كه به دنبال دستيابي به اهداف بين المللي هستند ، هدايت مي شود و مسائل داخلي اولويت دوم كاخ سفيد است.

به دنبال اين تغييرات ، ترامپ پس از ورود به كاخ سفيد ، برخلاف وعده هاي انتخاباتي خود ، به ارتش آمريكا و متحدانش در افغانستان اضافه شد. اما دليل اهميت حضور آمريكا در افغانستان كه رهبران كاخ سفيد بر حضور نيروهاي خود در اين كشور اصرار دارند چيست؟

حضور آمريكا در كابل به دلايل مختلفي صورت گرفته است كه برخي از آنها اقتصادي است. يكي از دلايل اقتصادي حضور آمريكا وجود معادن بسيار با ارزش در افغانستان است. سازمان زمين شناسي ايالات متحده در گزارشي اعلام كرد اين كشور بيش از 300 ماده معدني دارد كه ارزش برخي از آنها از ذخاير نفتي عربستان سعودي از جمله اورانيوم ليتيوم است.

بر اساس گزارش رسانه ها در افغانستان ، بيشتر حقوق استخراج معادن اين كشور به موجب قرارداد وزارت معادن افغانستان به شركت هاي آمريكايي-انگليسي منتقل شده است.

يكي ديگر از علاقه هاي اقتصادي آمريكا در افغانستان كسب درآمد از طريق فروش و فروش مواد مخدر است. مدت هاست كه آمريكايي ها توجه ويژه اي به برنامه ريزي براي توليد مواد مخدر در اين كشور دارند.

روزنامه انگليسي ديلي استار اخيراً گزارشي منتشر كرد كه در آن بيان شده است كه تمام مراحل توليد و قاچاق مواد مخدر در افغانستان طي دهه 1980 تحت نظارت سيا آمريكا انجام شده است. از دهه 1980 تا اوايل دهه 1990 ، تمام هروئين ايالات متحده توسط سيا به افغانستان تأمين مي شد و سپس به ايالات متحده حمل مي شد.

بر اساس آمار رسمي سازمان ملل در سال 2017 ، توليد كوكنار در افغانستان 49 برابر از زمان حمله آمريكا به افغانستان افزايش يافته است ، از 185 تن در سال 2001 به 9000 تن در سال 2017 رسيده است. گزارش هاي اخير نشان مي دهد كه بيش از 90٪ ترياك جهان در افغانستان توليد و به مناطق ديگر منتقل مي شود.

اينديپندنت گزارش داد: “درآمد مواد مخدر افغانستان براي ديگر كشورهاي قاچاقچي مواد مخدر قابل توجه است.” به همين دليل تلاش هاي دولت كابل در مبارزه با مواد مخدر موفقيت آميز نبوده است ، توليد و فروش مواد مخدر در اين كشور هر ساله افزايش مي يابد.

در اظهارات برخي مقامات دولتي نيز به نقش نيروهاي خارجي در توليد و ترانزيت مواد مخدر اشاره شده است.

اما مهمترين مسئله در مورد حضور ناتو در افغانستان به سطح استراتژيك مسئله برمي گردد. طي دهه گذشته ، چون نظم جهاني با چالش هاي جدي روبرو شده است ، چين به تهديدي بزرگ براي هژموني آمريكا تبديل شده است ، حضور آن در افغانستان و حضور چين دو برابر شده است.

وقتي ترامپ به قدرت رسيد ، مشاوران سياست خارجي وي اقدامات ايالات متحده در زمان اوباما را به وي اطلاع دادند. اقداماتي كه توانسته است چين را تا حدي محدود كند و رشد سرسام آور اقتصادي آن را كاهش دهد. به همين دليل ترامپ نياز داشت تا از قسمت ديگري از اين استراتژي بزرگ عقب نشيني كند – برخلاف وعده هاي اوليه ارتش آمريكا را در منطقه حفظ كند.

در سالهاي اخير ، رقابتهاي امنيتي و امنيتي در عرصه بين الملل جاي خود را به رقابت اقتصادي داده است و ابرقدرت بودن بيشتر به قدرت اقتصادي مربوط مي شود. بر اين اساس ، ايالات متحده با دنبال كردن يك سياست خارجي با هدف اقتصاد ، مي خواهد رقباي خود را از نظر اقتصادي مهار كند ، تا بر آنها سلطه ايجاد كند. اين امر آمريكايي ها را مجبور به برنامه ريزي برنامه هاي اقتصادي در سرتاسر جهان كرد تا بتوانند چين و ساير كشورهاي رقيب را محدود كرده و اقتصاد جهاني را براي منافع خود بازتعريف كنند.

برخي از اين پروژه ها در افغانستان توسعه يافته اند و اجراي كامل آنها به بهبود اوضاع داخلي اين كشور بستگي دارد. قوي ترين مانع در برابر برنامه هاي ايالات متحده در افغانستان ناامني است.

به همين دليل دولت هاي مختلف ايالات متحده براي ايجاد ثبات و كاهش ناامني در افغانستان تلاش كرده اند. در واقع ، تلاش هاي ايالات متحده براي تصرف صحنه افغانستان بايد شرايط لازم را براي مهار تهديد هژموني اين كشور در صحنه بين المللي فراهم كند. برخي از اين اقدامات در زمان دو رئيس جمهور سابق آمريكا انجام شده و ناتمام مانده است. بنابراين ، مي توان پيش بيني كرد كه حضور نظامي آمريكا در افغانستان در دوره رياست جمهوري بايدن ادامه يابد.

مطالعه معادله بين المللي نشان مي دهد كه آمريكايي ها قصد ندارند نيروهاي خود را از افغانستان خارج كنند. زيرا افغانستان پايگاه اصلي آمريكا را در منطقه ترك كرده است تا برنامه هايي را كه تاكنون در اين كشور اجرا نشده ، رها كند كه اين امر ممكن است عواقب جدي براي اين كشور داشته باشد.

در عين حال ، بايد توجه داشت كه ايالات متحده به دليل نياز به همكاري بين گروه ها در افغانستان ، پيشبرد مذاكرات و حتي گاهي خروج موقت برخي از كشورها ، مجبور به انعقاد توافق نامه در مورد خروج نيروهاي ناتو است. نيروهاي آن اين كشور را بيرون ببر

با توجه به مطالب فوق ، مي توان پيش بيني كرد كه حضور نظامي واشنگتن ، متحدان آن در افغانستان ، تا زماني كه ايالات متحده تسلط كامل بر افغانستان نداشته باشد و برنامه هاي واشنگتن را اجرا كند ، ادامه خواهد يافت.

انتهاي پيام / ساعت


منبع: اينترنشنال نيوز
«آمريكا» و «ناتو» مهمانان ناخوانده اما هميشگي افغانستان

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.